Apartmani Ružica | Korčula, uvala Vrbovica | Hrvatska

KORČULA TURISTIČKE INFORMACIJE


Ljudi doživljavaju otok Korčulu na različite načine, u ovisnosti je li tamo žive ili dolaze na otok radi posla, odmora, radoznalosti ili jednostavno privučeni prirodnim ljepotama, kulturom, arhitekturom grada i okolnih naselja, spomenicima, baštinom.

Stalni stanovnici otoka, koji ovdje rade i žive, ovo podneblje doživljavaju na drukčiji način od gostiju, koji sakupljaju utiske, uživaju u prirodi, moru, vinu, hrani, odmaraju se od svoje svakodnevice. Otočani imaju drukčija "uživanja" ili probleme ..

Srednje dalmatinski (granica s južnim Jadranom) otok Korčula razvučen je gotovo paralelno s obližnjim kopnom u smjeru istok - zapad. Dugačak je 46.8 km, prosječne širine od 5.3 do 7.8 km, ukupna površina je 270 km2 i šesti je po redu po veličini hrvatski otok. Pelješki kanal, koji razdvaja otok s kopnom (poluotok Pelješac) je na najužem dijelu širok 1270 metara.

Otok ima blagu mediteransku klimu. Srednje temperature tijekom godine su prilično podnošljive: u siječnju, najhladnijem mjesecu u godini iznosi 16.8°C, u srpnju, najtoplijem mjesecu je to 26.9°C. Dnevne i godišnje razlike u temperaturi su male, što je vrlo povoljno za poljoprivredu i turizam. Prosječno godišnje otok ima 2700 sunčanih sati i 41 kišni dan.

Pelješki kanal je gotovo uvijek vjetrovit. U ljetnim mjesecima puše osvježavajući sjevero-zapadni vjetar maestral kojeg posebno obožavaju jedriličari na dasci. Odlično mjesto za započeti učenje jedrenja na dasci je baš uvala Vrbovica koja gleda na Pelješki kanal ali je zaklonjena od jačih udara vjetra.

Korčula island
Korčula summer life

Grad Korčula se smjestio na sjevero-istočnoj strani otoka. Stari grad sagrađen je u srednjem vijeku na malenom ovalnom poluotočiću, dok se noviji dio raširio uokolo gradskih zidina te uz obalu istočno i zapadno od stare jezgre.

Bizantijski povjesničar iz 10. stoljeća Kostantin Porfirogenes je prvi u svojim spisima spomenuo grad Korčulu. Ostatci srednjovjekovnih zidina kule, kameni ornamenti, te svakao arhivski dokumenti, dokazuju da je utvrđeni grad postojao u 13. stoljeću. Već tada je imao sagrađene trgove i ulice, crkve, javne zgrade i obiteljske kuće. Vladari grada je bila venecijanska obitelj Zorzi. Grad je često mijenjao vlast, što je ostavilo traga na gradskim zidinama i drugim zgradama. Posljednjih nekoliko stoljeća grad i okolica su bili prepoznatljivi po kamenolomima, brojnim klesarima i kiparima te posebno, po vrsnim meštrima drvene brodogradnje. U 15. stoljeću grad se razvio u otočno administrativno središte od značajne važnosti uz Dubrovnik na Jadranu.

Danas grad ima oko 3000 stanovnika, od kojih samo manji dio živi među zidinama starog grada.

Korčula je posebno prepoznatljiva po čuvanju tradicije mačevalačkih plesova. Najpoznatiji ples je "Moreška", spektakularna dinamična igra s mačevima, koja se u gradu izvodi dulje od 400 godina.

Uz morešku na otoku u gotovo svim mjestima se njeguju i druge viteške igre, u Blatu, Veloj Luci, Smokvici i Pupnatu kumpanija, u Žrnovu i Čari moštra. To su također plesovi s mačevima uz pratnju bubnja i mišnjica. Tijekom srpnja u gradu Turistička zajednica organizira Festival viteških igara a u punoj sezoni moreška se izvodi dva puta tjedno.

Korčula island